Kongresni i ‘turizam susreta‘ u svijetu danas čine gotovo četvrtinu međunarodnog turizma u dolascima i deviznom priljevu, no pandemija je uskratila i taj dio turističke zarade.

Kongresni i poslovni turizam lani je u Hrvatskoj trebao ostvariti rekordne rezultate, no zbog pandemije doživio je pravi fijasko. Održano je manje od 20 posto planiranih konferencija, i to virtualno, što su itekako osjetili hotelijeri, agencije, prijevoznici. Za kongresnu industriju, koja je uz sport i nautiku, presudna za naš cjelogodišnji turizam, upitna je i ova godina jer je većina skupova otkazana.

Turističko naselje Punta Skala dočekuje sezonu novim kongresnim centrom.  Konferencijska dvorana jamči dolazak poslovnih gostiju koji troše na stotine eura dnevno tijekom cijele godine.

Umjesto prihoda, pandemija je našoj event industriji donijela samo gubitke.

– Već drugu godinu živimo bez prihoda, to je umijeće kako preživjeti. Rezervacije, one koje su bile, prebacile su se iz 2020. na 2021., a sad se prebacuju u 2022. ili otkazuju, navodi Ranko Filipović, predsjednik Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma.

Dubrovnik, Split, Opatija i Zagreb najprivlačnija su kongresna odredišta, no svima nedostaju tražene dvorane za dvije do tri tisuće gostiju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay