ZA RAZLIKU od Hrvatske koja je i usred ozbiljne ekonomske krize i rekordnog pada BDP-a pronašla novca za isplatu božićnica od 1500 i prethodno dogovoreno povećanje osnovice plaće javnih i državnih službi za četiri posto, Velika Britanija nema izbora nego zamrznuti plaće u javnom sektoru na čak tri godine.

Vijest da se pet milijuna zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plaća izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti. Ova mjera, osmišljena kao odgovor na financijske posljedice pandemije, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene djelatnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv koronavirusa.

Britanski ministar financija Rishi Sunak iznijet će u srijedu plan za obuzdavanje plaća i uspostavljanje ravnoteže u proračunu. Naime, proračunski izdaci uvelike su se povećali tijekom pandemije. Prema  procjenama vlade, trogodišnje zamrzavanje plaća u javnom sektoru donijelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Pričuvna je varijanta ograničiti rast plaća na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

“Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plaća. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osjećaju posljedice 10-godišnje štednje i stiske konzervativne vlade. Ministri dijele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istodobno smišljaju kako smanjiti plaću radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa”, rekla je Rehana Azam, glavna tajnica sindikata GMB.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay