Visa i Mastercard spremni su sniziti naknade koje naplaćuju trgovcima za kartična plaćanja turista u Europskoj uniji kako bi izbjegli moguće novčane kazne u dugotrajnoj istrazi o mogućem kršenju ravnopravne tržišne utakmice, izjavili su za Reuters upućeni izvori. Maloprodajne kompanije tvrde da naknade koje im kartične tvrtke naplaćuju za prihvaćanje kartičnih plaćanja predstavljaju skrivene troškove. Europska komisija dulje od deset godina pokušava potaknuti kartične tvrtke na snižavanje naknade radi poticanja prekogranične i internetske trgovine.

U kolovozu prošle godine optužili su Visu da naplaćuje pretjerano visoke naknade turistima za korištenje kartica izdanih izvan EU-a na području Unije. Tvrde da naknade koje kartična tvrtka naplaćuje trgovcima za prihvaćanje kartica izdanih izvan EU-a mogu povećati cijenu proizvoda i usluga za sve potrošače. U srpnju 2015. godine isti su prigovor uputili i Mastercardu, spočitavajući toj kompaniji i zabranu bankama da trgovcima u drugim zemljama Unije nude niže naknade.

Očekuje se da će Komisija prije donošenja odluke o ponuđenim ustupcima zatražiti mišljenje od maloprodajnih kompanija i udruženja za zaštitu potrošača. Njihova negativna povratna informacija mogla bi rezultirati zahtjevom za osjetnijim sniženjem naknada.

Cijeli članak možete pročitati na: mint.gov.hr

Foto: Pixabay