Do prije tri godine, Vanja Perić je živjela u Kanadi, a Tanja Polegubić u Australiji. Odlučile su se vratiti u Hrvatsku, sada ovdje razvijaju svoje poslove i potiču, svaka na svoj način, razvoj lokalnih projekata. Obje su sudjelovale na konferenciji “Pametna sela – Digitalna transformacija” koju je Poduzetnički centar Scala iz Splita organizirao u hotelu Park u Hvaru u okviru Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže.

Kad se govori o pametnim selima, reći će kako je to novi koncept o ruralnim zajednicama u kojima se tradicionalne mreže i usluge poboljšavaju korištenjem novih tehnologija i novih pristupa u suradnji. Kazat će i kako su svi uspješni primjeri počeli od jednog malog koraka.

– Primjere onih koji su uspjeli ne možemo gledati kakvi su danas, možemo krenuti od jednog laptopa, od ruralnih hubova, važno je krenuti. Pametna sela moraju biti odgovornost ljudi koji tu žive. Ne treba čekati državu da nešto pokrene. Država treba podržavati veće projekte i stvoriti okruženje za poduzetnike – kaže konzultantica Perić. Dodaje kako su pametna sela nova razina života na selima.

– Nije to samo poljoprivreda i stočarstvo, sela će zaživjeti i na tome da se može od kuće raditi. Za to treba infrastruktura, internet, škole, ceste, zdravstvene i socijalne usluge, kultura i rekreacija. Nisu to sela kao prije. Startupovi se uklapaju u pametna sela, jer su inovativni. Mijenja se tehnologija, pruža se prilika za obrazovanje i edukaciju – kazuje Vanja Perić navodeći primjer mreže žena u Italiji, društvene zadruge koja pruža mogućnosti zapošljavanja žena u ruralnim područjima uz dodatne korisne usluge.

Da pametna sela mogu biti atraktivna za digitalne nomade na hvarskoj konferenciji govorila je Tanja Polegubić, koja pod brandom ”Saltwater nomads” pruža digitalnim nomadima mogućnost korištenja coworking prostora, kao i usluge savjetovanja za remote radnike, poduzetnike, općine i gradove. Također, razvija strategije za javni i privatni sektor u pružanju usluga digitalnim nomadima, promociji i angažmanu u zajednici.

U Dalmaciji, kazala je, ima već inicijativa o pokretanju ruralnih hubova koji digitalnim nomadima donose niže troškove, povezanost s lokalnom zajednicom, a uz to su u prirodi, imaju domaću hranu i lokalne atrakcije.

Istaknula je i kako su pametna sela u Europi odgovor na izazove depopulacije i pristupa uslugama. U Europskoj uniji se provode i projekti koji bi na 21 lokaciji, među kojima je i Babina Greda u Hrvatskoj, rezultirali stvaranjem pametnih sela.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay