“Imam sedam tisuća kuna duga na jednoj i još nešto malo više od sedam tisuća na drugoj kartici. Banka mi je smanjila minus koji sam imala i traži da tih, skoro petnaestak tisuća kuna, kroz mjesečne rate vratim u godinu dana.

Kad sam bankarici rekla da mi je previše vraćati 1200 kuna mjesečno za obje kartice, jer mi plaća, s putnim troškovima, iznosi 4000 kuna, rekla mi je: “Žao mi je… A što da vam kažem?! Gospođo, stisnite se malo.” Prestrašno… Kako ću se stisnuti?! Pa, samo režije su mi 1500 kuna. Radim i dodatne poslove, ali i čišćenja je sve manje. Imam i sina, koji ne radi. Uostalom, prilikom tog izračuna, za prosjek primanja uzeli su mi tri plaće iz korone, koje su bile smanjene. Pa nisam ja kriva što sam u koroni primala smanjenu plaću. Užas, ne znam, ne znam…

Na rubu očaja govori nam V. C. (podaci poznati redakciji), Splićanka na pragu pedesetih i samohrana majka, koju život nije mazio. Kao, uostalom, i velik broj Hrvata koji se dugo u njemu guše dok u bankama trljaju ruke zbog odlične zarade.

– Žele sebe osigurati da ga, dok još imamo posao i plaće, koliko-toliko pokrijemo, a oni izvuku novac. Ne bježim od duga, ali ne znam kako ćemo sin i ja preživjeti iduće mjesece – lomi prste V. C. u strahu od blokade računa i ovrhe.

Da stvar bude gora, u ožujku 2021. istječe joj moratorij na kredit, a kad i njegova rata od 800 kuna dođe na naplatu ostajat će joj 2000 za život.

– Banka će mi tada uzimati pola plaće – strahuje Splićanka, svjesna da joj jedino preostaje reprogram kredita, ali tek kad istekne moratorij.

Ne može ni u drugu banku jer joj poslodavac produžava ugovor mjesec za mjesec. I da se, veli, želi negdje prebaciti, uzeti novi kredit s manjom kamatnom stopom i posušiti dugove, nitko joj ga neće dati. Pogotovo ne s tako niskim primanjima, a i ne radi dovoljno dugo kod sadašnjeg poslodavca kako bi dobila kredit. Drugo moguće rješenje, a sada se čini najizvjesnijim, jest odlazak iz Hrvatske, “tamo negdje”, gorko dodaje “gdje se rad puno više cijeni”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay