Apple kvartalno okreće desetke milijardi dolara prihoda, a dobar dio tog prihoda dobivaju od Googlea. Riječ je o “lakoj lovi” jer sve što Apple treba napraviti jest u Safariju i drugim servisima poput npr. glasovne asistentice Siri kao tražilicu koristiti – Google. Prije 6 godina vrijednost tog ugovora iznosila je milijardu dolara godišnje, no danas je ona puna veća i, prema nekim predviđanjima, Google Appleu plaća čak između 8 i 12 milijardi dolara za korištenje svoje tražilice kao defaultne.

No takva vrsta suradnje sada je ugrožena te se Google nalazi pod pritiskom ministarstva pravosuđa koje je protiv tvrtke podiglo tužbu zbog monopola koji ostvaruju sa svojom tražilicom te sputavanja konkurencije. Dio te tužbe uključuje i suradnju s Appleom, što znači da za obje kompanije milijarde dolara vise u zraku.

Prema nekim analitičarima i ljudima upoznatim sa situacijom, prekid suradnje puno bi teže pao Googleu – u toj kompaniji taj scenarij smatraju “zastrašujućim”. Naime, skoro polovica prometa na Googleovoj tražilici dolazi od pretraživanja putem Appleovih uređaja, stoji u navodima ministarstva pravosuđa tako da bi Google izgubio značajan promet na svojoj tražilici.

Problem vezan uz Google, njegovu dominaciju i monopol puno je kompleksniji od samog plaćanja za poziciju na Appleovim uređajima i čini se da je pred kompanijom vrlo izazovno razdoblje koje bi, u slučaju negativne sudske presude, moglo uzdrmati dosadašnje poslovanje tvrtke.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay