Istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma pokazalo je kako će do 2025. bez posla zbog automatizacije ostati oko 85 milijuna ljudi, no dobra je vijest da će se otvoriti 97 milijuna radnih mjesta.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum – WEF), već danas oko trećine svih poslova na svijetu obavljaju roboti, a nije teško pretpostaviti, robotizacija će se ubrzanim tempom nastaviti i u budućnosti. Očekuje se kako će do 2025. godine roboti obavljati polovicu svih poslova na Zemlji, a nakon toga će njihova uloga rasti i dalje i ljudima će uzimati još više poslova. 

Do tada robotska će revolucija uništiti oko 85 milijuna radnih mjesta u srednjim i velikim tvrtkama, a najgore će proći oni koji obavljaju “rutinske i manualne poslove” (npr. poslove u administraciji, unosu podataka i slično) te će najviše utjecati na najlošije plaćene radnike s najmanje vještina, što će utjecati na još veće povećanje nejednakosti između ljudi.

S obzirom na to da države diljem svijeta očekuje takav scenarij, treba se što prije početi pripremati za njega – iz Svjetskog ekonomskog foruma posebno naglašavaju dvije stvari koje što prije treba poduzeti. Jedna je edukacija radnika koji će ostati bez posla, odnosno oni bi trebali steći nove vještine s kojima će konkurirati na tržištu rada. Druga se stvar odnosi na državu koja bi takvim radnicima trebala omogućiti neku vrstu sigurnosti i pobrinuti se za njih.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay