Švicarska je, ne treba to naročito isticati, vrlo bogata zemlja. A kanton Ženeva, dom za više od pola milijuna stanovnika, jedan je od najbogatijih u Švicarskoj, piše BBC.

Što i nije čudno – riječ je o mjestu s izrazito razvijenim bankarskim sektorom, sjedištima niza međunarodnih institucija (među njima i UN-a za Europu), ali i domu bogatih aukcijskih kuća. Prema procjenama švicarskog federalnog ureda za statistiku, BDP per capita u kantonu iznosi čak 100.000 franaka godišnje.

A bogati kanton od ovog će se mjeseca moći podičiti i uvođenjem najvećeg minimalca na svijetu. Konkretno, najmanja satnica za radnika u ženevskom kantonu iznosit će minimalno 23 franka ili 162 kune. Preračunato, to znači minimalnu mjesečnu plaću, pod pretpostavkom punog radnog vremena, od oko 4000 franaka ili čak 28.000 kuna.

No, to ne znači i da će oni koji će zarađivati minimalac u Ženevi lagodno živjeti.

Za početak treba napomenuti da je Ženeva puna radnika u uslužnim djelatnostima, od čistača do konobara, koji teško spajaju kraj s krajem svakog mjeseca. Kada je Švicarska u ožujku bila u lockdownu, svijet su preplavile fotografije ljudi iz Ženeve koji stoje u redovima ispred banaka hrane. A one su postojale i prije izbijanja pandemije, navodi BBC.

Dizanje minimalca u kantonu nametnuli su sami građani Ženeve koji su prvo skupili dovoljno potpisa za pokretanje referenduma o tom pitanju, a potom na njemu i velikom većinom, od 58 naprema 42 posto, glasali za podizanje minimalnog iznosa satnice. Prema zakonu, njihova je odluka za ženevski kanton obvezujuća.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay