Švicarski kanton Ženeva uvest će minimalnu plaću od 23 švicarska franka (oko 161 kune ili 21,3 eura) na sat, što je oko 3772 franka (oko 26.400 kuna ili 3500 eura) mjesečno uz 41 radni sat tjedno. Riječ je o najvećoj minimalnoj plaći na svijetu.

No, zbog pandemije Covida-19 na vidjelo je izašao problem siromaštva u Ženevi. Mediji su izvještavali o tisućama ljudi koji su čekali u redovima za hranu.

Ženeva je među najskupljim gradovima za život u svijetu. U globalnom istraživanju konzultantske tvrtke Mercer o troškovima života u svjetskim gradovima za 2020. zauzela je deveto mjesto među više od dvjesto gradova. Ipak, Ženeva je tek treći najskuplji grad u Švicarskoj, iza Zuricha i Berna.

Michel Charrat, predsjednik organizacije, rekao je za Guardian da su birači glasanjem pokazali solidarnost sa siromašnijim stanovnicima Ženeve.

Minimalna plaća u Ženevi bit će više nego trostruko veće od najveće minimalne plaće u SAD-u koja iznosi 7,25 dolara (6,7 franaka po satu) i dvostruko veća od najveće osnovne satnice u Velikoj Britaniji koja iznosi 8,72 funte (oko 10,4 franka).

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay