Ekskluzivno rudarenje kriptovaluta način je da se izbjegnu promjenjive transakcijske naknade, ali, kako otkriva nova analiza, i za moguće pranje novca ili izbjegavanje plaćanja poreza

U središtu ove sheme je proces ekskluzivnog rudarenja kriptovaluta, pojave koja nije uobičajena niti predviđena, ali je protokoli po kojima bitcoin funkcionira dopuštaju. Ekskluzivno rudarenje javlja se kada su rudar, odnosno skupina rudara kriptovaluta, u dosluhu s onime tko želi obaviti kakvu transakciju. Umjesto da se ta transakcija na blockchain zapiše i verificira od strane neovisnih, nasumično odabranih rudara, ona se verificira samo kod odabranog kriptorudara.

To omogućava da se, dogovorom između dviju strana, dogovori cijena te transakcije, umjesto da ona bude određena automatski. Ovo otvara mogućnost velikim igračima da si pronađu rudare koji bi im ekskluzivno verificirali transakcije, te tako izbjegnu promjenjive naknade. Rudarima pak može jamčiti više i stabilnije prihode, kako će nagrade za rudarenje padati. Međutim, istraživači koji su analizirali ovu pojavu kažu i kako ona dozvoljava i značajno opasnije radnje.

Tako, primjerice, trgovac bitcoinom (odnosno netko tko želi “oprati” novac) može njime odraditi transakciju u dogovoru s rudarom, a ovaj mu potom ispostavlja iznimno visok račun za njezinu provedbu. Rudar potom taj apsurdno velik “trošak” naplati putem bitcoina i prikaže svoju zaradu kao legitiman prihod od rudarenja. Potom takav “čist” novac pretvori u fiat valutu, te ga u gotovini vrati nalogodavcu – trag novca je zameten, naizgled je sve legalno i zapisano na blockchainu, a zapravo se radi o kriminalu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay