Zoran Klarić, znanstveni savjetnik u Institutu za turizam, rekao je za N1 da sva istraživanja koja je radio pokazuju kako broj jedinica općina i županija s njihovom učinkovitošću nema veze, osobito kada je riječ o županijama.

Kaže da se mnoge male općine ponašaju racionalno. Što se tiče učinkovitosti, najefikasnije su male županije na sjeveru Hrvatske – Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, a potom slijedi Varaždinska županija, kaže Zoran Klarić.

Kaže da imamo situacije da se u općinama zapošljavaju ljudi na radnim mjestima koja nisu potrebna. “U Međimurskoj županiji, primjerice, je taj broj znatno manji nego u bogatim primorskim županijama. Kada bi sve županije zapošljavale kao Međimurska, broj ukupno zaposlenih u javnom sektoru bio bi manji od 50.000,” istaknuo je.

Ponovno je istaknuo da sva istraživanja koja je radio pokazuju da se situacija u Hrvatskoj razlikuje od županije do županije. Dok je na sjeverozapadu zemlje 4 do 5 posto zaposlenih u javnoj upravi, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska i Vukovarska županija imaju preko 14-15 posto zaposlenih u javnoj upravi.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay