Graditeljstvo je raslo sporije u odnosu na ostale djelatnosti. Potkraj prvoga kvartala 2021. počele su se više povećavati cijene sirovina, što traje i danas, pa je udar na građevinare jači nego tijekom pandemije 2020.

Teška 2021. za graditeljstvo. Građevni materijal toliko je poskupio da je u rujnu vlada premijera Andreja Plenkovića donijela zaključak kojim je javnim naručiteljima poručila da preispitaju već potpisane ugovore s građevinskim tvrtkama i podijele teret poskupljenja s njima ako su troškovi narasli za deset i više posto. Rečeno – nije učinjeno, žale se građevinci redom. Javni naručitelji ne žele potpisati anekse ugovora zbog promijenjenih tržišnih okolnosti pa već nekoliko mjeseci često prijete da će morati obustaviti projekte jer im je to manje zlo nego nastaviti graditi gomilajući gubitke.

Vjerojatno je to razlog zbog kojega su prošle godine ukupno 53 građevinske tvrtke iz sektora graditeljstva bile u 1000 najvećih, pet manje nego 2020. Drastičniji je pad u sektoru graditeljstva – instalacije i završni radovi, iz kojeg se među 1000 najvećih uguralo samo njih šest, čak osam tvrtki manje nego lani ili pet manje nego 2019. Iz sektora graditeljstva barem je lani bilo više tvrtki nego 2019., kad su bile 42.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay