U ponedjeljak, 22. kolovoza 2016., u Osijeku je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima, odnosno certificiranim regionalnim razvojnim agencijama, za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti povećanju apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su: ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petrić i čelnici 11 regionalnih koordinatora s kojima su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Regionalni koordinatori će dobivena sredstva utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške (potencijalnim) prijaviteljima i korisnicima EU fondova iz redova javnopravnih tijela, kroz savjetodavnu potporu u pogledu pripreme i provedbe projekata, informiranje šire javnosti o mogućnostima i provedbi EU fondova, potporu jačanju kapaciteta (potencijalnih) korisnika za pripremu i provedbu projekata i jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata.

Vrijednost potpisanih ugovora veća je od 15.806.000,00 kuna od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je udio nacionalnog sufinanciranja.

„Ovi novci će pomoći regionalnim koordinatorima, koji su produžene ruke Ministarstva na terenu, da svim potencijalnim prijaviteljima EU projekata pruže pravovremenu pomoć i potporu kako bi realizirali što više projekata i povukli sav novac koji nam je na raspolaganju“ izjavio je prigodom potpisivanja ministar Tolušić.

Ugovore je u Osijeku potpisalo 11 regionalnih koordinatora, dok se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora s preostalih 10 regionalnih koordinatora.

IZVOR: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova www.strukturnifondovi.hr