Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da će se učiniti sve kako proces uvođenja eura ne bi bio dodatni okidač za porast cijena.

“Učinit ćemo sve da, bez obzira na inflatorne pritiske i naše napore koji idu na njihovo ublažavanje, preveniramo da proces uvođenja eura ne bude dodatni okidač pojedinim akterima na tržištu”, izjavio je Marić, dodavši da će zato i biti obveza dvojnog isticanja cijena od 5. rujna.

Na konferenciji dnevnika 24sata i “kvake24”, pod nazivom “Hrvatska u novom ekonomskom okruženju”, Marić je podsjetio da Zakon o uvođenju eura predviđa 12 institucija koje su nadležne za provedbu tog zakona, među njima i institucije odnosno regulatore, kao što su Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Državni inspektorat, Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija.

Te će institucije još detaljnije pratiti sve što se događa. U proces će se, isto tako, uključiti i institucije civilnog društva kako bi i one dale svoj doprinos da se broj “lovaca u mutnom” svede na najmanju moguću mjeru, poručio je ministar.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay