Član Uprave Erste banke Hrvatska Boris Centner rekao je da im je veliko zadovoljstvo što su postali prva banka partner unutar EIB-ovog Paneuropskog jamstvenog fonda.

Iz lani osnovanog posebnog paneuropskog jamstvenog fonda, čija je namjena ubrzanje oporavka od koronakrize, očuvanje radnih mjesta i osiguravanje likvidnosti za mala i srednja poduzeća, u Hrvatsku stižu prva jamstva u iznosu 140 milijuna eura.

Kako je objavljeno, odobravaju se za Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing radi financiranja hrvatskih malih i srednjih poduzeća u iznosu do 200 milijuna eura. Krediti i financiranje leasinga u sklopu tog programa imat će povoljnije uvjete, niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Dodatak na mjere

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će biti još transakcija Europskog jamstvenog fonda u Hrvatskoj. Posebni je fond težak 25 milijardi eura, osnovala ga je Europska investicijska banka kao dodatak na nacionalne mjere, a očekuje se da na razini EU mobilizirati do 200 milijardi dodatnog financiranja za kompanije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay