BERLIN, 2. ožujka 2017. (Hina) – Trgovinska razmjena između Njemačke i Hrvatske zabilježila je u 2016. godini nagli porast, a naročito je porastao izvoz iz Hrvatske u Njemačku, priopćio je u četvrtak Odbor njemačkog gospodarstva za istočnu Europu.

„Prilagodba Hrvatske na EU standarde se pokazala kao mukotrpan proces, ali se sada vidi da su se ti napori isplatili“, rekao je predsjednik Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu (Ost Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) Wolfgang Buechele.

Prema podacima ove interesne udruge koja je zadužena za gospodarske odnose s istokom Europe, Hrvatska je prošle godine u Njemačku izvezla robe i usluga u vrijednosti od 1.407.377.000 eura, što je 17,1 posto više nego 2015.

Istodobno je Hrvatska iz Njemačke u 2016. uvezla robe i usluga u vrijednosti od 2.952.155.000 eura, što je porast od 12,1 posto u usporedbi s prijašnjom godinom.

U priopćenju se navodi kako je u 2016. naglo porasla i trgovinska razmjene s cijelim jugoistokom Europe te posebice s članicama EU Rumunjskom i Hrvatskom.

„Mi se nadamo će uspješni reformski pravac i borba protiv korupcije biti nastavljeni unatoč unutarnjopolitičkim previranjima“, kaže se konkretno za Rumunjsku ali se dodaje kako to istodobno vrijedi i za Hrvatsku.

(Hina)