U nekomercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj prošle je godine 508,1 tisuća turista ostvarila više od 12 milijuna noćenja, što je u turističkim dolascima porast za 7,4 posto, a u noćenjima za čak 21,7 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o turističkom prometu ostvarenom u kućama i stanovima za odmor koji se ne iznajmljuju komercijalno gostima niti se u njima obavlja ugostiteljska djelatnost te ih sezonski ili povremeno koriste i u njima noće vlasnici tih objekata, članovi njihovih obitelji, ostala rodbina i prijatelji, a koje je vlasnik obvezan prijaviti i odjaviti turističkoj zajednici općine ili grada.

DZS podatke o tom nekomercijalnom turističkom prometu zadnjih 20-ak godina, a od 2016. godine ih preuzima iz sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Po podatcima DZS-a, u strukturi ukupno ostvarenih dolazaka turista lani je udio stranih gostiju bio 72 posto, a domaćih 28 posto, dok su udjeli u noćenjima uravnoteženiji – stranci su imali udio od 51 posto, a domaći gosti 49 posto.

U kućama i stanovima za odmor tako je lani zabilježeno 366 tisuća stranih gostiju, što je 10,5 posto više nego 2016. godine, a njihovih 6,2 milijuna noćenja je porast za 20,4 posto.

Oko 142,1 tisuća domaćih gostiju lani je u kućama i stanovima za odmor ostvarilo gotovo 5,9 milijuna turističkih noćenja. Tako su domaći gosti lani ostvarili blagi porast dolazaka, za 0,1 posto, ali znatno veći porast noćenja, za 23,1 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock