Velika svjetska kriza izazvana korona virusom pomiče i dodjele 5G frekvencijskih spektara za prvu polovicu sljedeće godine, potvrdio je za ICTbusiness.info predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Tonko Obuljen.

Prema njegovim riječima domaći regulator elektroničkih komunikacija pomaknuo je i otvaranje druge digitalne dividende za kraj ove godine što rezultira pomicanjem dodjele 5G frekvencija za početak sljedeće godine. U ovom trenutku je to sasvim logičan potez, a Obuljen u intervjuu za ICTbusiness.info ističe kako na javnoj dražbi ponuditi novi frekvencijski pojasevi 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz, dok će dodjela ovisiti o potrebama i ponudama operatora.

Ista će se tehnologija moći upotrebljavati i u svim pojasevima koji se trenutačno već koriste za starije tehnologije mreža pokretnih komunikacija: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, ističe Obuiljen.

Velika su očekivanja od 5G mreža, za što mislite da će se prvo 5G koristiti?

U zemljama koje su već počele komercijalno koristiti 5G tehnologiju, ona se počela koristiti prvenstveno za poboljšanje širokopojasnog pristupa.

Gaming industrija, odnosno industrija računalnih igara, je najbrže rastuća grana gospodarstva za koju se očekuje da će među prvima iskoristiti napredne mogućnosti 5G tehnologije – razvoj virtualne stvarnosti, velike brzine prijenosa podataka, malo kašnjenje. Mnogi razvojni inženjeri koji rade u ovoj industriji znat će cijeniti prednosti nove tehnologije što će ih sigurno potaknuti da nastave razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj.

Hrvatska ima veliki poljoprivredni potencijal koji trenutno nije dovoljno iskorišten. Jedna od značajnih primjena 5G tehnologije je vezana upravo uz mogućnosti obrađivanja površina daljinskim upravljanjem vozila. Već danas postoji velik broj senzora koji mjere vlažnost, temperaturu i sastav tla, a daljnjim razvojem tehnologije povezivanje i umrežavanje velikog broja uređaja omogućit će puno bolji nadzor usjeva i moći će se precizno pratiti što i kad na kojem nasadu treba poduzeti ili lakše donijeti odluku što sijati na pojedinom dijelu zemljišta za maksimalan urod u sezoni.

Što je s inteligentnim sustavima baziranim na 5G infrastrukturi?

Ubrzani razvoj 5G mreže imat će značajan utjecaj na promet i transport te razvoj inteligentnih transportnih sustava. 

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay