ZAGREB, 16. veljače 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli susreo se u četvrtak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) Andrewom Stuartom Dalgleishom, s kojim je razgovarao o suradnji između dviju zemalja s naglaskom na turizmu, priopćeno je iz Ministarstva.

“UK jedno je od najvažnijih i najperspektivnijih tržišta za hrvatski turizam, s velikim potencijalom. Britanci u značajnoj mjeri putuju u pred i post sezoni, većinom odsjedaju u hotelima visoke i više kategorije, a dnevna potrošnja im je znatno veća od prosjeka ostalih tržišta. U Hrvatsku najviše putuju u Dubrovnik (36 posto), iako se taj postotak smanjuje u korist ostalih regija, najviše splitsko-dalmatinske i Istre”, rekao je Cappelli.

“Zadnjih pet godina broj dolazaka iz UK-a u dvoznamenkastom je porastu (10-15 posto), a 2016. godina je prva u kojoj je porast u dolascima i noćenjima bio veći od 20 posto i vjerujemo da bi se taj trend mogao nastaviti”, istaknuo je Cappelli.

Najavio je da se ove godine uvodi 19 novih letova iz UK-a za Hrvatsku.

Trenutne najave bukinga iz UK-a i Irske vrlo su dobre te svi kontaktirani partneri spominju rast u odnosu na 2016. u rasponu od 15, pa čak do 60 posto, kaže Cappelli.

Veleposlanik Dalgleish istaknuo je kako se raduje Hrvatsko-britanskom gospodarskom forumu. Riječ je o skupu “Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja”, koji će se održati 2. ožujka u Zagrebu.

Turizam je peta najjača industrija u UK-u, s oko 3,1 milijunom zaposlenih.

Popis omiljenih turističkih odredišta Britanaca godinama se ne mijenja. To su Španjolska, Francuska, SAD, Italija, Irska, Njemačka, Portugal, Nizozemska, Grčka i Belgija, a Hrvatska se polako penje na toj listi.

(Hina)