RIJEKA, 22. veljače 2017. (Hina) – Hoteli Omišalj u stečaju ostvarili su lani prihod od 9,7 milijuna kuna i u cijelosti pokrili operativne rashode i obveze te troškove stečaja, ali stečaj još opterećuje pravni status dijela nekretnina tvrtke pa se u suradnji s Državnim odvjetništvom izrađuje prijedlog nagodbe za zemljište koje nije procijenjeno tijekom pretvorbe.

Stečajni upravitelj Gordan Blagojević rekao je za Hinu da Hoteli Omišalj raspolažu hotelom, sada u kategoriji dvije zvjezdice, i dvjema depandansama. Vrijednost imovine procijenjena je na 117 milijuna kuna, a u tijeku je rješavanje statusa za oko 24.000 četvornih metara zemljišta, od kojeg dio nije bio ušao u pretvorbu i privatizaciju.

Objašnjava da je status znatnog dijela nekretnina prijeporan iz više razloga – zahtjeva Državnog odvjetništva za stjecanje vlasništva nad zemljištima koja nisu ušla u pretvorbu, postupaka izvlaštenja za zemljišta koja su definirana kao pomorsko dobro, zabilježbe upravnog spora radi povrata nacionalizirane imovine, otkupljenih stanova zaposlenika na koje je tvrtka još uvijek upisana kao vlasnik ili hipotekarni dužnik.

Zbog svega toga za sada se imovina ne može unovčiti, a u suradnji s Državnim odvjetništvom izrađuje se prijedlog nagodbe u vezi s turističkim zemljištem koje nije procijenjeno u pretvorbi i privatizaciji.

Prijedlog ide u tom smjeru da država za vrijednost neprocijenjenog zemljišta dokapitalizira Hotele Omišalj, pa bi tako zemljište postalo vlasništvom tvrtke, a država bi bila obeštećena stjecanjem dionica i povećanjem vlasničkog udjela.

Zemljište kao samostalna cjelina nema uporabnu vrijednost te da se do većine objekata tvrtke može pristupiti samo preko tih, prijepornih čestica, kaže Blagojević.

U izvješću dostavljenom Trgovačkom sudu u Rijeci, stečajni upravitelj navodi da su tijekom stečaja ostvareni rezultati koji su omogućili da se imovina, odnosno stečajna masa zaštiti tako da su redovno plaćane premije osiguranja, ulagalo se u tekuće održavanje objekata i opreme, kao i u održavanje postojeće razine usluga. Smatra da su rezultati ispunili postavljeni cilj, ali na dulji rok ne jamče opstanak tvrtke, jer su potrebna znatna ulaganja u objekte za viši standard usluga i veće prihode.

Stečaj u Hotelima Omišalj otvoren je u ožujku 2011. godine. Ukupne utvrđene tražbine vjerovnika su 134,1 milijuna kuna, od toga tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda 36,8 milijuna kuna. Radnici za neto plaće potražuju gotovo dva milijuna kuna, za otpremnine oko pet milijuna kuna, a tražbine za doprinose i poreze su oko 26 milijuna kuna. Ukupne tražbine drugog višeg isplatnog reda su 97,3 milijuna kuna, a najveći vjerovnici su Ministarstvo financija, za plaćena jamstva i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Stečajni plan predviđa namirenje vjerovnika kombinacijom isplata za dio radničkih potraživanja i pretvaranja potraživanja u dionice, s pretpostavkom da će se vjerovnici s pravom odvojenog namirenja – država, Ministarstvo financija i HBOR, odreći razlučnih prava. Za sada to nije moguće, jer je prijedlog države radi prijenosa hipoteke i fiducijarnog prava vlasništva s HBOR-a na državu još u radu kod suda u Krku, kaže Blagojević.

(Hina)