OSIJEK, 28. veljače 2017. (Hina) – Ovogodišnja sajamska sezona u Osijeku započinje u petak, 3. ožujka, otvorenjem 24. proljetnog sajma poljoprivrede i prehrane i 18. obrtničkog sajma, koji će do nedjelje, 5. ožujka, okupiti oko 180 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, izvijestili su u utorak iz tvrtke “Osječki sajam”.

Direktorica tvrtke Nada Maglaić kazala je na konferenciji za novinare kako će se izlagači predstaviti na pet tisuća kvadratnih metara sajamskog prostora, koji je do kraja popunjen pa se nekim potencijalnim izlagačima nije moglo pozitivno odgovoriti na upite za nastup na sajmu.

Postojeći sajamski prostor nedostatan je za sve zainteresirane izlagače i daljnje širenje sajma pa će se u skoroj budućnosti taj problem morati riješiti, za što već postoje neke naznake, istaknula je.

Proljetni sajam poljoprivrede i prehrane i obrtnički sajam podupiru i u njima aktivno sudjeluju i HGK-Županijska komora Osijek i HOK-Obrtničke komora Osječko-baranjske županije, a sajmovi tradicionalno privlače velik broj izlagača iz poljoprivrednog sektora (sjemenske robe, gnojiva, poljoprivrednih strojeva, opreme i uređaja, proizvođače hrane, konzalting i tvrtke za ispitivanje i unapređenje kakvoće hrane), kao i opreme i uređaja u domaćinstvu i graditeljstvu, tradicijskih i autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničkih proizvoda, motornih vozila i sl.

Predsjednik HGK-Županijske komore Osijek Zoran Kovačević rekao je kako je Komora tradicionalni pokrovitelj sajma te ove godine s 50 posto iznosa sufinancira nastup 34 male tvrtke s ovoga područja.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Darko Knežević kaže kako ta komora sufinancira nastup obrtnika, a naglasak je na obrtnicima početnicima, koji najviše trebaju potporu kako bi našli mjesto na tržištu.

Na ovom se području bilježi manji pad broja obrta, ali se broj zaposlenika povećava, a javlja se i potražnja za djelatnicima, što govori o izlasku iz krize, ističe Knežević.

Na ovogodišnjem će se sajmu, kako je najavljeno, predstaviti gospodarski potencijali općina Antunovac i Semeljci te održati nekoliko popratnih stručnih predavanja vezanih uz poljoprivredu i mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

(Hina)