Od sedam potpora za samozapošljavanje kupnjom franšize, Hrvatski zavod za zapošljavanje odobri njih pet, a spreman je odobriti ih i više jer ne postoji limit, poručio je na panelu 2. Foruma franšiza posvećenog financiranju franšiznog poslovanja Kristijan Buza iz Odsjeka za provedbu mjera zapošljavanja HZZ-a.

– Nudimo i mogućnost dodatnih bespovratnih sredstava za proširenje franšize. Prošle godine kroz tu smo mjeru dodijelili šest potpora, to nisu velike brojke i moramo svi raditi na tome da ih bude više – ocijenio je Buza

– Privredna banka Zagreb ima značajan broj klijenata koji su i primatelji i davatelji franšize. Kada je u pitanju naša analiza financijske sposobnosti davatelja i primatelja franšize, postoji razlika između tih dvaju statusa, odnosno sasvim je drukčiji pristup analizi njihovoj sposobnosti – ustvrdila je Sandra Špiranović. Siniša Ivanković složio se s učestalim ocjenama da nositelji i davatelji franšiza znaju o toj vrsti poslovanja puno više od bankara.

– Svaka čast svima koji sudjeluju u educiranju, u ovom slučaju iz franšiznog poslovanja, ali najvrednije informacije o tome dobivate od poduzetnika. Nije poanta dobro svladati dokumentaciju i proces procjene poduzetnika, nego upoznati njegovu ideju i pomoći mu – rekla je rukovoditeljica u HBOR-u. Nadovezujući se na izlaganje Jadranke Mršić Hebrang, Aleksandar Erceg ustvrdio je da franšiza, zapravo, predstavlja i vid mentorstva između davatelja i korisnika franšize. Erceg je zatim od predstavnika HZZ-a zatražio ocjenu uspješnosti potpora koje Zavod daje za kupnju franšiza.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay