ZAGREB, 20. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatski kampovi, s prosječnom ocjenom kvalitete 3,6 od mogućih 5, na drugom su mjestu u Europi, iza nizozemskih, pokazuje novo izdanje kamping vodiča njemačkog auto kluba ADAC, koji donosi ocjene i preporuke za tisuće kampova u Europi, među kojima i za 119 hrvatskih, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Predstavnici KUH-a, kao i brojni drugi iz turističkog sektora, prisustvovali su predstavljanju ADAC kamping vodiča za 2017. ovog tjedna na svečanosti u sklopu međunarodnog turističkog sajma CMT u Stuttgartu.

ADAC-ov sustav ocjenjivanja kvalitete kampova opće je prihvaćen u Europi te je i njegov vodič jedan od najboljih promotivnih materijala za kampove. S obzirom da su njemački kampisti, s udjelom u noćenjima od oko 33 posto, tradicionalno najbrojniji u hrvatskim kampovima, za Hrvatsku je posebno važno kakve ocjene donosi, a kada se u obzir uzme utjecaj tog vodiča i u Austriji i Švicarskoj (njemačko govorno područje), njegova važnost je i veća, naglašavaju iz KUH-a.

U Hrvatskoj 31 kamp u samom vrhu kvalitete

“Prosječna kvaliteta hrvatskih kampova u 2017. povećana je za 2,3 posto u odnosu na 2016., na ocjenu 3,6 od mogućih 5, a regije s najvećim porastom kvalitete su Istra i Dubrovnik. Istra i Kvarner su i dalje regije s najkvalitetnijim kampovima”, ističu iz KUH-a temeljem ocjena ADAC-a, dodajući da je kampove na kontinentu ADAC ocijenio prosječno kvalitetnijim od kampova u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Iako je u ovogodišnjem ADAC-ovom vodiču predstavljen i ocijenjen isti broj kampova kao i lani (119), novost je da je rovinjski kamp Val Saline dobio oznaku “Super(platz) 2017”, čime je ušao u selekciju najboljih europskih kampova, među kojima su iz Hrvatske još Park Umag, Lanterna (Poreč), Valalta (Rovinj), Krk (Krk), Straško (otok Pag) te Zaton (kod Zadra).

Tih sedam kampova ADAC je ujedno označio i sa 5 zvjezdica, dok je njih još 24 dobilo 4,5 zvjezdice, što je ukupno 31 kamp koji zapravo predstavljaju sam vrh kvalitete u kampingu u Hrvatskoj.

Među kampovima sa 4,5 zvjezdice najviše ih je, 13, iz Istre, sa Kvarnera ih je pet, na području Zadra tri, kod Splita dva i jedan kod Šibenika.

Iz KUH-a ističu i da su kampovi Lanterna, Krk, Park Umag, Val Soline, Valalta, Straško, Zaton i Solaris (Šibenik) ujedno dobili i priznanje “Top Campings 2017” za vrhunsku kvalitetu nizozemskog auto kluba ANWB-a, dok je porečki kamp Materada, kao jedini iz Hrvatske i među tek tri u Europi, dobio i posebno priznanje “Glamping Award 2017” od nizozemskog touroperatora-specijalista za kamping Vacanceselect.

Na predivnim lokacijama 65 kampova, nijedan s oznakom za cijelu godinu

U ADAC-ovom vodiču osim za najbolje, istaknute su i druge oznake kvalitete, poput onih koje ukazuju na vidljivo povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prošlu godinu, što je dobilo devet hrvatskih kampova, a šest ih je označeno kao “kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom”.

Iz KUH-a zanimljivim smatraju što je 65 od ukupnih 119 hrvatskih kampova u ADAC vodiču označeno kao “kampovi na iznadprosječno lijepoj lokaciji”, ali i što, kako kažu, nažalost, unatoč tome što sve više kampova u Hrvatskoj radi cijele godine, još nijedan u vodiču nije označen kao “kamp sa specijalnom ponudom za cjelogodišnje goste”.

Po pojedinim elementima ocjenjivanja, koji predstavljaju kategorije kvalitete kampa, ocjene ADAC-a pokazuju da je u hrvatskim kampovima najveći porast kvalitete kupališne ponude, i to bazena, za 23 posto, te kvalitete ponude sadržaja za slobodno vrijeme, za 7,3 posto.

Kampovi očekuju dobru godinu

Podsjećajući kako je 2016. bila uspješna za kampove s ostvarenih 17,3 milijuna noćenja ili 2 posto više nego u 2015., iz KUH-a kažu da i ove godine očekuju dobru sezonu. Iznose podatke da je u Hrvatskoj 640 kampova, od čega 187 srednje-velikih i 453 manjih obiteljskih kampova u domaćinstvima i kamp odmorišta, s ukupnim smještajnim kapacitetom za više od 242,2 tisuće osoba,.

Najviše kamping kapaciteta ili gotovo 50 posto od ukupnih u Hrvatskoj ima Istra, koju sa 28 posto slijedi Dalmacija, od čega je 13 posto u zadarskom području, dok je taj udjel u Primorsko-goranskoj županija 18 posto, a među kontinentalnim županijama po broju kampova najjača je Karlovačka, sa osam kampova. Oko trećine ukupnih kapaciteta kampova kategorizirano je s četiri zvjezdice, a zasad samo jedan (Krk na Krku) ima pet zvjezdica.

(Hina)