Podaci će kroz ISPU biti vidljivi na lokaciji građevine za koju je akt izdan.

Hrvatska će uskoro u digitalnoj formi imati pohranjene sve izdane dozvole o gradnji i to zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPUGDI), suradnji s brojim tijelima javne vlasti i europskom novcu. Projekt eArhiv “Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH” u iznosu većem od 23,8 milijuna kuna financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a realizira kroz projekt “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli” ukupne vrijednosti 131 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz EU. Tako u povijest odlazi razdoblje izdavanja papirnatih građevinskih dozvola od 1968. do 2015., te one same.

Milijuni dokumenata

Trenutačno se ove dozvole nalaze po raznim arhivama i u brojnim slučajevima proces pronalaska, bilo građanima bilo investitorima, nije jednostavan, no preokret donosi kompletna digitalna transformacija dozvola o gradnji.

Dostupnost tih podataka građanima će biti omogućena na GEO portalu ISPU-a na kojem će podaci biti vidljivi na točnoj lokaciji građevine za koju je akt izdan.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay