Obnova i Schengen će promijeniti dosta toga…

U Hrvatskoj su cijene nekretnina u 2020., prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječno poskupile 6,9 posto. Daljnji rast cijena osjetili smo i ove godine, a što nas očekuje 2022., što donosi ulazak u Schengen i nastavak koronakrize, razgovarali smo o tome s Martinom Naletilić, licenciranom agenticom za nekretnine iz zagrebačke agencije Sky nekretnine

Iako standardom zaostajemo za ostatkom Europe, cijene nekretnina prate trendove bogatijih članica EU-a. Što je još utjecalo na poskupljenje nekretnina u Hrvatskoj? Može li se očekivati pad cijena?

Subvencije države svakako su jedan od razloga za porast cijena na tržištu nekretnina, kao i niže kamatne stope na stambene kredite koje nude banke. Problem vezan uz subvencije ogledava se u tome što se državne subvencije mogu koristiti jednom ili dva puta godišnje, čime nastaje pomutnja na tržištu. To prodavatelji nastoje iskoristiti i cijene rastu ili ih se ne može spustiti. Također, niske kamate na oročenu štednju potiču na ulaganje u nekretnine, slijedom čega raste potražnja za nekretninama na tržištu.

Kada govorimo o Jadranu, cijene nekretnina znatno su porasle i nakon neočekivano uspješne turističke sezone. Potražnja je mnogo veća od ponude pa cijene rastu. Jedan metar kvadratni novogradnje u Splitu sada košta više od tri tisuće eura. Rast cijena nekretnina nije samo lokalna pojava, već je zahvatila i države članice Europske unije, ali i globalno, zemlje svijeta. Tijekom 2022. možemo predvidjeti daljnji, no blag porast cijena nekretnina. Stručnjaci predviđaju da će to biti prosječno oko šest posto.

S obzirom na takav rast cijena, što biste savjetovali kupcima? Treba li još uvijek čekati ili treba kupiti nekretninu u što kraćem vremenskom roku?

Budući da se tijekom 2022. očekuje blag porast cijena, u prosjeku nekih šest posto, ako kupci planiraju kupnju nekretnine, naš je savjet kupiti je u prvoj polovini iduće godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr