ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, od nešto prije 13 sati u blokadi su računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska i PIK Vrbovca, ali ne i Konzuma. 

Od ujutro blokiran je i žiro račun Belja.

Riječ je o podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, što znači da se tijekom dana mijenjaju.

Blokiranje računa mogla bi biti potvrda medijskih spekulacija da su neki od Agrokorovih dobavljača pokrenuli postupke prisilne naplate svojih potraživanja.

U četvrtak je, naime, vlasnik Orbica Branko Roglić hrvatskim medijima potvrdio da je njegova tvrtka krenula u taj proces, zbog duga od oko 10 milijuna kuna, zbog kojeg su već u prosincu prošle godine prestali isporučivati robu koncernu.

Nakon toga se u medijima počelo spekulirati da je isto učinilo još desetak dobavljača, no nitko od njih službeno to nije potvrdio.

Oko 11,30 sati je u sjedištu Erste banke započeo sastanak najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agorkora, odnosno četiri najveće hrvatske banke. Na sastanak su pozvani i predstavnici ruskih Sberbanke i VTB banke, no nije poznato da li na njemu i sudjeluju.

Sastanak se održava uoči sjednice Vlade na kojoj bi, kako je u petak ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Plenković je u izjavama za medije u Hrvatskom saboru u petak ujutro ponovio kako cilj tog zakonskog prijedloga nije spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

Neslužbeno, tzv. standstill aranžman između kreditora i Agorkora je dogovoren, a svrha sastanka je da se o njemu informiraju dobavljači, kako ne bi pokrenuli postupke prisilne naplate.

No, također neslužbeno, ruski kreditori zaključivanje aranžmana uvjetuju nedonošenjem zakona o sistemski važnim kompanijama, čiji je prijedlog najavljen za današnju sjednicu vlade.

Nakon završetka sastanka sudionici bi se navodno trebali oglasiti zajedničkom objavom.

(Hina)