ZAGREB, 15. ožujka 2017. (Hina) – Rješavanje eventualnih poteškoća s kojima se Agrokor suočava na vlasniku je kompanije i na upravi, oni moraju poduzeti mjere kojima će osigurati uredno poslovanje s dobavljačima i uredno servisiranje obveza, a Vlada vjeruje da će oni u tome i uspjeti, izjavila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. 

Istaknula je da se Vlada sastaje s predstavnicima svih hrvatskih poduzetnika te da prate situaciju i u Agrokoru, osobito s obzirom na promjene kreditnog rejtinga.

Početkom ove godine dvije su vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora. Najprije je agencija Moody’s početkom siječnja snizila rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi u veljači i snizila na negativne. Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor’s i to na B-, s negativnim prognozama.

“Sukladno tome, imajući u vidu važnost Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, mi pratimo situaciju i poteze koje će povlačiti vlasnik i uprava kompanije za smanjivanje postojećih problema. Međutim, odgovornost za rješavanje eventualnih poteškoća s kojima se Agrokor suočava je, naravno, na vlasniku kompanije, na upravi. Oni moraju poduzeti mjere kojima će osigurati uredno poslovanje sa svojim dobavljačima, uredno servisiranje svih svojih obveza i dugova. Hrvatska Vlada vjeruje da će uprava i vlasnik u tome i uspjeti”, rekla je Dalić, odgovarajući na upit novinara nakon predstavljanja novih zrakoplovnih linija Croatia Airlinesa u zagrebačkom Dvercu.

Dodala je i da u ovome trenutku hrvatska Vlada svojom politikom štiti interese cjelokupnog gospodarstva. Vlada poduzima niz mjera ekonomske politike koje osiguravaju jednostavnije i bolje uvjete poslovanja za sve kompanije u Hrvatskoj, pa tako i za Agrokor, naglasila je.

Iz Vlade su u utorak navečer potvrdili da je početkom ožujka održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

Mediji navode i kako je u Banskim dvorima početkom ovog tjedna održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna.

Na Hinin upit da tu informaciju potvrde ili demantiraju, iz zagrebačkog ureda Sberbanke su kratko odgovorili: “Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom”.

U međuvremenu, u zgradu Vlade su stigli predsjednik hrvatskog Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov te ministar financija Zdravko Marić, koji je novinarima okupljenima ispred Banskih dvora na zamolbu za izjavu u vezi Agrokora tek kratko odgovorio kako “žuri”.

 

(Hina)