ZAGREB, 14. travnja 2017. (Hina) – Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izjavio je u petak kako se razgovara o problemu mjenica te da se nada da bi uskoro mogao biti potpisan sporazum o moratoriju o zamrzavanju regresnih prava prema trećim osobama. 

Ramljak je u izjavi novinarima rekao kako je u tijeku razgovor timova svih dionika u tom postupku te se nada postizanju sporazuma do kraja dana kojim bi bio utvrđen moratorij na naplatu mjenica i regresnih prava.

“Vidjet ćemo. Mi ćemo ga (sporazum) do kraja dana pustiti na potpis, pa ćemo vidjeti tko će ga potpisati”, rekao je Ramljak odgovarajući na upit što je s dogovorom oko faktoringa i mjenica.

Novinare je zanimalo i nastavljaju li se sljedeći tjedan razgovori s bankama o daljnjem financiranju Agrokora i može li se pritom bez Sberbanka, koji i dalje traži uključivanje ranijeg kredita u najstariju tražbinu, na što je Ramljak odgovorio kako će se pozvati više banaka.

Sberbanka je vjerovnik već s 1,3 milijarde eura, što su ogromna sredstva čak i za tako veliku banku, rekao je.

Upitan bi li prihvaćanje zahtjeva Sberbanka bilo zaobilaženje zakona o sistemski važnim kompanijama, Ramljak odgovara kako smatra da ne bi, jer bi to bila odluka Vjerovničkog vijeća.

“U ovom trenutku ne mogu reći hoće li oni htjeti i dalje sudjelovati u pregovorima oko dodatnog financiranja, to je njihova odluka”, rekao je Ramljak, uz napomenu da se bez Sberbanka može.

Upitan jesu li Agrokoru uopće potrebni novi krediti s obzirom da Konzum i ostale tvrtke normalno funkcioniraju i može li se iz tekuće likvidnosti funkcionirati sljedećih mjeseci, rekao je da je namjera uskladiti poslovanje grupe s dnevnim priljevima. “Vidjet ćemo koliko će nam to uspjeti ili ne. Ja sam optimist. Dobili smo na vremenu, sigurno tridesetak dana da možemo u miru složiti poslovanje grupacije, a onda ćemo vidjeti fali li nam sredstava i treba li nam dodatni kredit ili ne”, kazao je.

Agrokor je jučer od četiri hrvatske banke dobio kredit od 80 milijuna eura s kamatnom stopom od 4,97 posto, a Ramljak kaže da se koncern nikad nije tako jeftino financirao.

“U financijskom svijetu povjerenje je najbitnija stvar. Kad izgubite povjerenje bankara onda više ne možete poslovati i ne možete dobiti zaduženje”, rekao je izvanredni povjerenik odgovarajući na upit zašto se Ivica Todorić nije mogao zadužiti po povoljnijim uvjetima.

Ramljak je izvijestio da je jučer razgovarao s predstavnicima šest konzultantskih tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje – Ernst&Young, McKinsey, AlixPartners, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.

Očekujem njihove njihove ponude, rekao je Ramljak, koji je najavio da bi odluka o odabiru mogla biti donijeta do kraja idućeg tjedna.

Kako se doznaje, na razgovorima nije bila tvrtka Alvarez & Marshal, Antonia Alvareza III.

Ramljak je danas obišao i najveći supermarket Konzuma u Radničkoj u Zagrebu kako bi provjerio kako se puni robom, a ocijenio je i kako su pune police vratile vjeru i zaposlenicima i potrošačima.

Drugi razlog odlaska u Radničku je zahvala djelatnicima koji su neki dan u nedostatku kvasca sami skupili novac i ispekli kruh. To je zavidna gesta lojalnosti kompaniji, istaknuo je Ramljak.

Na novinarske upite o razgovoru sa sindikatima i temi mogućih otkaza, Ramljak je rekao kako se nisu previše dotaknuli te teme, kako su sindikati tražili da budu informirani o do sada učinjenom te o planovima.

Ramljak se, naime, danas sastao s predstavnicima tri najveća sindikata u koncernu, a ocjenjuje kako su ti razgovori prošli dobro.

Poštovat će se, kaže, svi kolektivni ugovori koji su potpisani, a da bi se vidjelo ima li uopće eventualnog viška radnika treba detaljno analizirati sve kompanije.

Ramljak smatra i kako se na za idući tjedan najavljenom susretu ministara gospodarstva susjednih zemalja u Beogradu ne mogu donijeti nikakve odluke koje bi naštetile planu restrukturiranja Agrokora.

“To su političke stvari u koje se ne želim miješati. Pozdravljam odluku slovenske vlade i svake druge vlade u regiji koja će donijeti zakon kako bi zaštitila poslovanje svojih kompanija koji su dio Agrokror grupe”, rekao je Ramljak, ponovivši kako ne vidi problem da one postave povjerenika koji će biti nadzorno tijelo uz uprave tih kompanija.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije najavilo je da će se na temu Agrokora u srijedu, 19. travnja u Beogradu sastati resorni ministri Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

S obzirom da sve zemlje regije traže pojedinačna rješenja za izazove u poslovanju dijelova Agrokora na svojim tržištima, na sastanku će biti razmatrane zajedničke mjere i aktivnosti za očuvanje radnih mjesta, zaštitu interesa dobavljača, kao i druga pitanja vezana za stabilnost poslovanja koncerna Agrokor. Do sada su vlade  država u kojima posluje Agrokor poduzimale različite vrste mjera pa će najavljeni sastanak u Beogradu biti prvi takve vrste gdje će četiri zemlje u ovom konkretnom slučaju zajednički nastupiti u zaštiti svojih interesa, navodi se u najavi srbijanskog ministarstva.

 

(Hina)