ZAGREB, 28. travnja 2017. (Hina) – Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u petak kako trenutna politička situacija ne može ugroziti proces restrukturiranja Agrokora, no kako bi za ovakav proces bilo bolje da imamo stabilnu Vladu.

“Za ovakav jedan proces je bitno da postoji stabilna politička podrška. Neće ga onemogućiti, on ide svojim tijekom, ali u svakom slučaju bi bilo bolje da imamo stabilnu Vladu. Ali to sada nije uopće nešto što bi moglo ugroziti sam tijek procesa u budućnosti”, kazao je Ramljak odgovarajući na upite novinara može li trenutna politička situacija utjecati na daljnji proces restrukturiranja Agrokora.

Ramljak je kazao i kako trenutno ne može ništa dodatno reći vezano za jučerašnje priopćenju Agrokora o određenim nepravilnostima u financijskim izvještajima.

“To je prvi put službena potvrda svih onih napisa koje su nekoliko rejting agencija do sada u svojim izvješćima spominjale. Mi smo sada izašli s potvrdom tih pretpostavki i sumnji. Međutim više od toga vam u ovom trenutku ne mogu reći”, odgovorio je.

Agrokor je jučer priopćio kako je u preliminarnim provjerama utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe. “Grupa je, u bliskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Grupe. Te se provjere trenutno nastavljaju. Slijedom toga, Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene, a situacija primjereno razjašnjena”, objavili su u priopćenju.

Iz Agrokora su jučer također objavili kako se namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers (PwC) za provedbu revizije financijskih izvještaja Grupe za 2016.

PwC gleda 2016. godinu, ali to ne znači da se ugovor s njima o reviziji ne može proširiti i na godinu ranije uoče li se pogreške u bilanci za 2015. godinu, doznaje se u Agrokoru.

Ramljak je novinarima danas izjavio kako od njegova imenovanja, 10. travnja porezni nadzor nije bio u kompaniji.

“Od 10. travnja do danas porezni nadzor nije bio u kompaniji. Za prije ne znam”, rekao je izvanredni povjerenik Agrokora u odgovoru na novinarski upit kako komentira današnju izjavu saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje da porezni nadzor nije bio u Agrokoru od 2007. godine.

Upitan zna li je li postojao ikakav dogovor između Porezne uprave i Agrokora ili tvrtki unutar njega o odgodi plaćanja poreza, rekao je kako se on ni s kim nije dogovarao i kako nema saznanja o takvom dogovoru.

“Ja se nisam ni s kim dogovarao. Nemam saznanja o nikakvom dogovoru”, kazao je.

Izvanredni povjerenik novinarima je danas predstavio i Alastaira Beveridgea iz tvrtke AlixPartners, koja je angažirana kao savjetnik na restrukturiranju koncerna.

Većinu vremena ovog tjedna radilo se na grupiranju timova, na raspoređivanju timova po određenim modulima, a Ramljak kaže kako se krenulo s najvažnijim prioritetima, a to su likvidnost i priprema za dodatno financiranje.

Razgovori o dodatnom financiranju predstoje u slijedećih nekoliko tjedana za iznos koji će nam biti potreban za daljnje funkcioniranje grupacije, kazao je.

Alastair Beveridge iz AlixPartnersa je poručio kako su itekako svjesni važnosti situacije te kako im je prioritete stabilnost poslovanja.

“Na tome radimo na dnevnoj bazi. Imajte strpljenja, znamo da se radi o vrlo važnom pitanju, radimo na tome i lokalni tim i međunarodni”, rekao je.

Kaže i kako je još prerano reći mogu li neispravni financijski izvještaji biti problem, odnosno ugroziti dobivanje novih kredita.

“Još je prerano reći. Rejting agencije već neko vrijeme izražavaju zabrinutost oko toga. Dakle, to je javna stvar i oni koji odobravaju kredite to znaju. Kako će to utjecati, teško je reći, ali puno nam je strana do sada već iskazalo interes za financiranje i sada je naš posao popričati s njima i osigurati to financiranje”, rekao je, napominjući kako u ovom trenutku ne može otkriti tko su ti zainteresirani.

(Hina)