ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Ministar financija Zdravko Marić kazao je u petak kako ne osjeća pritisak da podnese ostavku, da su prozivke političke oporbe neutemeljene i da u njegovoj odgovornosti, dok je bio u Agrokoru, nije bila izrada financijskih izvješća.

Na pitanje novinara u Hrvatskom saboru je li bilo nepravilnosti u financijskim izvješćima Agrokora, što je ovih dana rečeno iz ruskih bankarskih krugova, ministar je kazao kako to nije bilo u njegovoj odgovornosti.

“Vidjeli smo što se događalo u proteklih 24, 36 sati po pitanju izjava iz te ruske banke. Dakle, uopće neću ući u komentare vezano za financijske izvještaje. Ono što mogu reći da u mom djelokrugu odgovornosti, dok sam bio zaposlenik Agrokora, nije bilo izrade financijskih izvještaja”, kazao je Marić.

Na prozivke iz SDP-a i drugih oporbenih stranaka da bi Marić trebao snositi odgovornost zbog nepravilnosti u poslovnim izvješćima Agrokora, ministar je odgovorio da odbacuje “te gnjusne i u potpunosti neutemeljene insinuacije”.

“Međutim, ja sam ipak ministar financija i ne mogu si dozvoliti politikanstvo. Imat ću svoju priliku kada ću imati pravi odgovor i za tu političku arenu jer mislim da je za hrvatsku javnost u ovom trenutku najvažnije znati da su to zapravo potpuno neutemeljene tvrdnje”, poručio je Marić.

Na pitanje novinara osjeća li pritisak da podnese ostavku, ministar je odgovorio niječno.

“Sada u ovom trenutku ne, zato što su to u potpunosti neutemeljene postavke i insinuacije i ne želim dati nikome, a poglavito onima koji su me optužili za pravo da me dovedu u takvu situaciju. Ali, ja sam prema hrvatskoj javnosti u potpunosti čist”, kazao je Marić.

Kako će Vlada danas raspravljati o zakonu o sistemski važnim tvrtkama, novinari su pitali hoće li se uopće upotrijebiti Plan B o Agrokoru.

“To ćemo vidjeti. Od početka govorimo da pratimo razvoj događaja oko Agrokora i nastojat ćemo napraviti najbolje što je moguće, osnovni je cilj zaštita financijske i gospodarske stabilnosti RH”, zaključio je Marić.

(Hina)