Najam softvera i hardvera već je duži niz godina uobičajen na tehnološkoj sceni, a u nadolazećim godinama sve će se više udomaćiti i ‘AI as a service‘ (AIaaS), odnosno najam umjetne inteligencije od ‘treće strane‘.

AIaaS omogućuje pojedincima i tvrtkama da eksperimentiraju s umjetnom inteligencijom u različite svrhe bez nekih velikih početnih ulaganja i uz što manji rizik, odnosno uz jednokratno plaćanje po korištenju ili pretplatu. Umjetna inteligencija dostupnija je nego ikada do sada, a upravo ona pomaže brojnim tvrtkama s korisničkom službom, analizom podataka i automatizacijom proizvodnje.

Važno je svakako naglasiti i da pojedina AIaaS rješenja ne zahtijevaju nikakve vještine kodiranja, no sve ovisi o razini složenosti implementacije koja uvelike varira. Također, rješenja u većini slučajeva do krajnjih korisnika dolaze potpuno spremna za korištenje bez formalne obuke.

Najčešće vrste AIaaS rješenja

Umjetna inteligencija sigurno je trenutni ‘must have‘ na tržištu, no prvo je potrebno utvrditi što je to pojedinoj tvrtki potrebno i za što se to sve može koristiti umjetna inteligencija.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay