Zbog zabrane sredstava protiv klijavosti gomolja na bazi klorprofama, poznatijeg pod tvorničkim imenom Tuberite, koja prema direktivi Europske unije stupa na snagu 8. listopada, očekuje se značajno poskupljenje krumpira.

Ako do toga dođe, a prema trenutačnim pokazateljima krumpir bi mogao poskupjeti za trideset do pedeset posto, bit će to dodatni udar na džepove građana.

Naime, zamjenska sredstva protiv klijavosti, bilo da se radi o biološkim ili kemijskim, značajno su skuplja, a tu je i potreba izgradnje novih prostora za skladištenje krumpira, što povećava troškove proizvođača te posljedično uvjetuje i veću prodajnu cijenu.

– Nije znanstveno dokazano da je klorprofam štetan za zdravlje ljudi. Mislim da je u pitanju uvođenje skupljeg sredstva protiv klijanja na štetu jeftinijeg. Naime, troškovi Tuberitea po kilogramu krumpira iznose pet do sedam lipa, dok pak zaplinjavanje po kilogramu košta 35 lipa – ističe predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić iz Belice, naglašavajući da će to povećati cijenu krumpira za krajnjeg potrošača.

Trenutačno je u Hrvatskoj 30-40 tisuća tona viškova krumpira koji su ostali zbog loše turističke sezone. Njih će trebati na neki način uskladištiti, a to će u novim okolnostima biti vrlo teško. S druge strane, nesumnjivo će cvjetati uvoz krumpira lošije kvalitete.

– Takav krumpir se uvozi po dampinškim cijenama. Primjerice, u Njemačkoj naši trgovci kupuju krumpir po cijeni od 50 do 60 lipa za kilogram – kaže Mesarić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay