Zahvaljujući snažnom oporavku tržišta kapitala prošle godine, većina investitora na burzama bila je u solidnom plusu. Još veću zaradu ostvarili su ljubitelji kriptovaluta, a one su lani doživjele epohalni procvat. No kako se bliži kraj veljače, približava se i rok za plaćanje poreza

Kapitalna dobit razlika je između prodajne i nabavne cijene financijske imovine, a oporezuje se kao dohodak od kapitala prema odredbama Zakona o porezu na dohodak od 2016. godine.

Oporezivanju su podložni primici ostvareni otuđenjem vlasničkih vrijednosnih papira (dionice, udjeli u kapitalu trgovačkih društava) i drugih financijskih instrumenata (udjeli u investicijskim fondovima, instrumenti tržišta novca, financijske izvedenice i sl.). Otuđenjem financijske imovine smatraju se prodaja, zamjena, darovanje i drugi prijenosi.

Porezne škare zahvaćaju i transakcije kriptovalutama, premda ovo područje nije zakonski regulirano i nadzirano u Hrvatskoj. Poreznici dohodak od kupoprodaje kriptovaluta tretiraju kao oblik financijske investicije na tržištu novca i oporezuju ga po istom principu kao i ostale primitke od financijske imovine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay