ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina) – Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ocijenio je u četvrtak kako financijski pokazatelji za prvo tromjesečje pokazuju da kompanija ide u dobrom smjeru i da nakon razdoblja njezine financijske konsolidacije slijedi razdoblje rasta.

“Rezultati pokazuju da idemo u dobrome smjeru”, izjavio je u četvrtak predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott nakon brifinga s novinarima.

Kazao je kako se kompanija, nakon razdoblja financijske konsolidacije, “vratila na put profitabilnosti”. Pri tome je napomenuo da se gotovo 200 milijuna kuna neto profita u prvom tromjesečju može uspoređivati s godinama u kojima je cijena nafte bila dvostruko veća.

“Ina je ne samo stabilna i jaka, nego i rastuća kompanija”, rekao je Aldott, uz tvrdnju da su izvori rasta i u proizvodnji i u preradi nafte i plina.

Istaknuo je da je Ina nisko zadužena kompanija – neto zaduženost joj je 2,8 milijardi kuna, dok je godinu ranije bila 3,3 milijarde kuna, uz omjer duga i kapitala od 20,8 posto. Takav omjer, kaže Aldott, vrlo je zdrav pokazatelj i otvara prostor Ini za buduće velike investicije, od kojih bi najznačajnija trebala biti u rafineriju u Rijeci, od 400 milijuna eura.

Što se tiče rafinerije u Sisku, Aldott je odgovorio kako Ina ne može razvijati dvije rafinerije, a da se u suradnji s vanjskim konzultantom traga za rješenjem s kojim bi bila zadovoljna lokalna zajednica, radnici i kompanija.

Ina grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihod od 3,85 milijardi kuna, što je 48 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte, neto dobit bez jednokratnih stavki dosegnula je 199 milijuna kuna.

U istom razdoblju lani Ina je imala neto gubitak bez jednokratnih stavki od 42 milijuna kuna.

EBITDA je u prvom ovogodišnjem kvartalu dosegnula 607 milijuna kuna, što je gotovo šest puta više u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje.

Kapitalna ulaganja Ine u prva tri mjeseca iznosila su 209 milijuna kuna, što je smanjenje od 39 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2016. Intenzivniju kampanju ulaganja u Ini očekuju u drugoj polovici godine.

Rast prihoda podržao je održavanje stabilne financijske pozicije kompanije – omjer duga i kapitala neznatno je povećan u odnosu na kraj 2016., na 20,8 posto, dok je neto dug iznosio 2,82 milijarde kuna, što je 13 posto više u odnosu na kraj 2016 godine.

U Ini ističu i da su rezultati u istraživanju i proizvodnji značajno bolji s povećanjem EBITDA od 18 posto, na razinu od 635 milijuna kuna, usprkos smanjenju proizvodnje ugljikovodika od 3 posto.

S druge strane, temeljeno uglavnom na prinosima iz zaliha, djelatnost rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, počela je ostvarivati pozitivan rezultat, sa EBITDA od 149 milijuna kuna za tromjesečje, što je, kako se navodi, pozitivan ali skroman rezultat, uzevši u obzir povoljno rafinerijsko okruženje.

(Hina)