Sve komercijalne pošiljke koje nakon današnjeg dana pristignu iz zemalja koje nisu dijelom zajedničkog europskog tržišta bit će skuplje za krajnjeg kupca. Na njih će se od sada morati platiti PDV u iznosu od 25% (i dodatna naknada Hrvatskoj pošti ako vam ona isporučuje paket), a sada već vidimo i kako će to funkcionirati.

Naime, Europska unija aktivirala je sustav IOSS (eng. Import One Stop Shop) putem kojeg se obavlja Posebni postupak oporezivanja. Prodavatelji koji se priključe ovom sustavu odmah će kupcima, uz cijenu narudžbe, pridodati i iznos PDV-a, pa će isporuka i carinjenje biti pojednostavljeni. Prilikom preuzimanja paketa tako će se naplaćivati tek dodatna naknada Pošti ili kurirskoj službi, a primatelj neće morati predočiti račun i prolaziti kroz proceduru carinjenja i oporezivanja.

AliExpress kao primjer

Evo i primjera ove promjene koji smo testirali na jednom od najpopularnijih odredišta za naručivanje iz Kine, AliExpressu. U košaricu smo stavili predmet vrijednosti nešto preko 4 dolara prije, pa potom ponovno nakon uvođenja novih pravila o oporezivanju. Na prvom se obračunu vidi cijena predmeta i poštarine, dok je u drugi obračun na taj ukupni iznos zaračunat još i hrvatski PDV od 25%.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay