U Hrvatskoj najveći rizik za poduzetnike i ove godine prijeti od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira, no po prvi put među deset najvećih pojavio se i rizik od nedostatka kvalificirane radne snage, pokazuje u utorak objavljeni rezultati najnovijeg Allianzovog barometra rizika.

Kako se navodi u priopćenju, rizik od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira na prvome mjestu u Hrvatskoj nalazi se već treću godinu zaredom, s 48 posto odgovora u 2019., nakon 57 posto u 2018. Po tome je Hrvatskoj dosad bila slična jedino Grčka, dok je ove godine taj rizik, potaknut Brexitom, izražen još u Velikoj Britaniji.

Na vrhu ljestvice rizika u Hrvatskoj su i makroekonomski rizici, koji su na drugom mjestu s 30 posto odgovora (lani 36 posto), a na trećem prirodne katastrofe, s 23 posto dogovora u ovoj godini (32 posto u 2018.).

“Na hrvatskom tržištu za ovu je godinu porasla percepcija rizika vezanih uz požare i eksplozije (21 posto odgovora i rast sa 7. mjesta i 16 posto u 2018.), cyber incidente (20 posto odgovora i rast s lanjske 6. na 5. poziciju) i rizika koje donose nove tehnologije (novi ulazak na 5. mjesto s 18 posto odgovora). Osim potonjeg, prvi se put ove godine među deset najvećih poslovnih rizika u Hrvatskoj na desetom mjestu pojavio i rizik od nedostatka kvalificirane radne snage”, ističe se u izvješću.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay