SYDNEY/FRANKFURT, 30. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemačka osiguravateljska kuća Allianz neformalno je kontaktirala australski QBE Insurance kako bi ih izvijestili da su zainteresirani za preuzimanje te najveće australske osiguravateljske kuće, doznaje se od upućenog izvora. 

Izvor nije ovlašten javno govoriti o slučaju a za Reuters je kazao da QBE-u nije predložena cijena te akvizicije.

Njemački list Handelsblatt objavio je u nedjelju kako je Allianz ponudio 15 australskih dolara po dionici, čime bi vrijednost australskog osiguravatelja bila procijenjena na 20 milijardi australskih dolara ili 15,11 milijardi američkih dolara.

Dionice QBE-a porasle su u ponedjeljak 4,7 posto, na 12,91 australskih dolara.

Iz Allianza su odbili komentirati medijske napise, dok su iz QBE-a u ponedjeljak izjavili kako ne razgovaraju ni s Allianzom ni s bilo kojim drugim potencijalnim kupcem.

QBE spada među 20 najvećih svjetskih osiguravateljskih kuća, posluje u Sjevernoj Americi i Europi, te u Australiji i Novom Zelandu.

“Kompanija predstavlja atraktivan cilj zato što će profitirati od viših kamatnih stopa u okruženju”, tumači analitičar investicijske kuće Shaw and Partners David Spotswood.

Procjenjuje također da ne bi pristali na ponudu ‘tešku’ 15 australskih dolara po dionici.

“To baš i nije neka visoka cijena. Vjerojatno bi se išlo na rezanje troškova i uštede u menadžmentu. Pritom bi za dvije-tri godine i sami mogli dosegnuti tu cijenu po dionici”, procjenjuje Spotswood.

Izvršni direktor Allianza Oliver Baete istaknuo je kako njemački osiguravatelj traga za prilikama za akvizicije no kako nije lako pronaći atraktivne ciljeve po razumnoj cijeni.

Iz tvrtke su u studenom objavili kako bi 2,5 milijardi eura iz proračuna za akvizicije mogli vratiti dioničarima kroz otkup njihovih dionica.

Spajanja i akvizicije u osiguravateljskom sektoru posustali su nakon 2015. godine, uz objašnjenja brojnih zainteresiranih igrača da su procjene vrijednosti kompanija postale previsoke.

Australija ipak predstavlja atraktivno tržište za strane osiguravatelje jer populacija i gospodarstvo rastu brže nego u većini drugih razvijenih zemalja a regulatorni je okvir stabilniji nego na tržištima u nastajanju.

(Hina)