Thierry Breton nedavno je predstavio ambiciozan projekt kojim želi lansirati Europsku uniju u sam vrh svemirske industrije, u želji da dostigne konkurente u globalnoj utrci za izradu mreže niskoorbitalnog satelitskog interneta.

Početkom godine, Komisija je predstavila plan za novi svemirski program EU-a težak 14,8 milijardi eura. Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) ići će devet milijardi eura, a program će također financirati svemirsku sigurnost, poput programa Svemirske i situacijske svijesti i nove inicijative satelitske komunikacije GOVSATCOM za potporu zaštiti granica, civilnoj zaštiti i humanitarnim intervencijama.

U posljednjih 20 godina, ESA je razvila sustave Copernicus, Galileo i EGNOS, a Copernicus je u međuvremenu postao najveći pružatelj besplatnih i otvorenih podataka promatranja Zemlje u svijetu.

Međutim, Bretonov konačni cilj je popuniti nebo satelitima u niskoj Zemljinoj orbitima, nešto nalik Muskovim Starliku.

“Moj cilj je ići brzo”, priznao je Breton u siječnju, i dodao da mu je želja da se projekt stavi na glasovanje prije kraja godine.

Već je okupljen konzorcij europskih tvrtki koje proučavaju razvoj projekta, a povjerenik ističe da se će se morati osloniti na industriju iz različitih sektora i razmišljati “izvan okvira”.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay