Većina poduzeća poslovanje u 2018. u Hrvatskoj ocijenila je boljim nego u prethodnoj godini, dok je po prvi puta kao glavni ograničavajući faktor istaknut nedostatak odgovarajuće radne snage, pokazuje anketa provedena među članicama Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj, predstavljena u srijedu.

Istraživanje o poslovnom okruženju provedeno je na uzorku od 130 članova uprava, pri čemu je sudjelovalo 53 posto poduzeća u prevladavajućem domaćem vlasništvu, 43 posto u prevladavajuće stranom i 4 posto u podijeljenom vlasništvu.

U 2018. članovi AmChama su po prvi puta kao glavni ograničavajući faktor istaknuli nedostatak odgovarajuće radne snage, na drugom mjestu je nestabilan regulatorni okvir, a trećem oporezivanje rada.

Tako je na pitanje o tome u kojim su područjima uočili najveća pogoršanja zadnjih pet godina, 59 posto anketiranih odgovorilo je da su to dostupnost i kakvoća radne snage, na drugom mjestu s 43 posto odgovora je provedba pravnih pravila i procedura, a s 40 posto slijedi kvaliteta zakonskog okvira.

Na pitanje je li rad hrvatskog pravosuđa izravno utjecao na njihovo poslovanje zadnjih pet godina, oko 51 posto ispitanika taj učinak je ocijenilo “negativnim” i “značajno negativnim”.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay