Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) poručila je u srijedu da snažno podupire daljnje porezno rasterećenje hrvatskog gospodarstva, istaknuvši da bi porezno rasterećenje rada u kratkom roku pozitivno utjecalo na konkurentnost i zadržavanje radne snage.

AmCham u svom priopćenju ističe kako su jasan, predvidiv i stabilan porezni sustav te partnerska suradnja između poreznih tijela i predstavnika poslovne zajednice ključni za funkcioniranje gospodarstva. Dodaju i kako bi “daljnje mjere administrativnog rasterećenja u sferi poreznog sustava doprinijele značajnim uštedama vremena i resursa poduzeća koja bi imale više vremena baviti se svojim primarnim djelatnostima”.

Iz AmChama navode kako u ovoj godini Hrvatska obilježava petu godinu članstva u EU te kako je u gospodarskom smislu važno naglasiti dvije povezane činjenice – hrvatska aktivna radna snaga u značajnoj mjeri odlazi raditi na konkurentnija tržišta, dok istovremeno Hrvatska bilježi gospodarski rast praćen povećanom potražnjom za radnom snagom.

To je, kažu u Am Chamu, utjecalo na neusklađenost između ponude i potražnje na tržištu rada, zbog čega je nužno osigurati poticajni porezni okvir koji bi omogućio zadržavanje postojeće, ali i privlačenje nove radne snage i dodatnih ulaganja. Hrvatska je, kako se navodi, nekonkurentna u smislu poreznog opterećenja rada, posebice u segmentu viših plaća.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock