Kako piše Financial Times, kada je Scot Garrambone zajedno s partnerima ušao 2018. u posao s marihuanom, nadao se da će zaraditi mnogo novca.

To se i dogodilo, ali nije očekivao da će trošiti toliko vremena na njegovo brojanje. Naime, njegova kompanija Dreamfields te je godine ostvarila više od dva milijuna dolara prihoda, sve u gotovini.

Cijeli dan na brojanje

Dreamfieldsu, naime, nijedna banka nije htjela otvoriti račun na koji bi se slijevali prihodi, a time suvlasnici tvrtke nisu mogli ni do kredita. Stoga su početni razvoj kompanije financirali vlastitim novcem. “Potrošili bi cijeli dan samo na brojanje novca i isplatu plaća i dobavljača. Tako smo radili gotovo godinu dana”, kaže Garrambone, inače i financijski direktor kompanije.

Industrija kanabisa očajnički treba pristup financijskim uslugama.

Kompanije koje ciljaju taj problem među najperspektivnijima su sa investitorske točke gledišta”, smatra Karan Wadhera, partner u Casa Verde, fondu koji ulaže u kompanije koje se bave marihuanom. S obzirom na takvo stanje stvari, fintechi koji nisu savezno regulirani masno naplaćuju suradnju s tvrtkama za kanabis.

Scott Greiper, predsjednik i osnivač Viridian Capital Advisorsa kaže kako vlasnici kanabis tvrtki koji dobiju kredit po kamatnoj stopi između 10 i 13 posto godišnje mogu biti prezadovoljni.

Negdje u isto vrijeme kako je slabio interes ulagača na burzi, pojavio se novi izvor kapitala – izravni zajmodavci. Radi se o tvrtkama koje prikupljaju novac od ulagača koji potom plasiraju kao kredite tvrtkama koje se bave marihuanom.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay