Jučer smo izvijestili kako je američki predsjednik Joe Biden donio odluku o korištenju 50 milijuna barela nafte iz američkih strateških rezervi kako bi smanjio cijene benzina u svojoj zemlji, ali i uravnotežio ponudu i potražnju na tržištima „crnog zlata“ nakon pandemije koronavirusa Covid-19.

Danas se na istu temu oglasilo i američko Ministarstvo energetike, čija je čelnica Jennifer Granholm na medijskoj konferenciji izjavila da se proizvodnja nafte u SAD-u nije se oporavila na razinu prije koronavirusa, a da je takvo stanje dijelom i zbog politike nacionalnih energetskih tvrtki.

Naime, na upit novinara zašto se domaća proizvodnja nafte nije oporavila na razinu koja bi pomogla snižavanju cijena, kazala je kako je za to, prema njenom mišljenju, uvelike zaslužna politika samih američkih tvrtki koje se nisu vratile razini proizvodnje od prije pandemije i nisu zapošljavale dodatne radnike kako bi se vratile na prijašnju razinu zaposlenosti i nisu nastavile s radom. Naftne platforme zatvorene su tijekom pandemije.

“Istovremeno, energetska industrija ostvaruje ogromne profite. Premašili su razinu (profita) koju su imali prije početka pandemije. Tako da su iskoristili ovaj trenutak. Želimo ih uvjeriti da povećaju ponudu. Želimo da se ponuda poveća i unutar SAD-a i na globalnoj razini.”

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news