Plinski rat za Europu i distribuciju tog energenta u velikim državama Europske unije sve je intenzivniji. Nakon što je u Srbiju i Bugarsku – početkom 2021. godine – stigao plinovod Turski tok – te je u Omišlju na Krku istodobno otvoren plutajući LNG terminal za ukapljeni američki plin što stiže brodovima – pojavili su se problemi oko Sjevernog toka 2, plinovoda u izgradnji koji se proteže od ruskog sjevera do Njemačke.

Njime se izbjegava prolazak plina kroz turbulentnu Ukrajinu koja je prije nekoliko godina zaustavila opskrbu europskih zemalja, među kojima i Hrvatske, ali se i ugrožava američka strategija da preko LNG terminala izvozi plin u Europu koja bi tako ostala bez relativne ovisnosti od ruskog plina. Iako Europska unija uvozi plin iz Rusije u golemim količinama, treba se podsjetiti da ga uvozi i iz Norveške te arapskih zemalja plinovodima ispod Sredozemlja.

Potrošene su milijarde eura da bi Njemačka dobila Sjeverni tok 2 – jedan plinovod iz Rusije već postoji – i tako osigurala opskrbu, ali i produbila strateške veze s Rusijom. U tome analitičari i vide glavni problem – sankcije što ih je prema Rusiji uveo Donald Trump i produžio novi predsjednik Joe Biden možda bi mogle zaustaviti, barem na neko vrijeme, veliki energetski projekt Berlina

Konkretno, državni sekretar Anthony Blinken ovih je dana u saslušanju pred Senatom najavio da će, bude li potrebno, primijeniti sankcije protiv onih koji grade Sjeverni tok 2 te da će predsjednik Biden učiniti sve kako bi spriječio da plin poteče novim plinovodom. 

S druge strane, Moskva obznanjuje da im odustajanje od Sjevernog toka 2 ne pada na pamet.

Neke države EU smatraju da Sjeverni tok 2 treba dovršiti. Nizozemska, Francuska i Austrija žele da se on dovrši, što i nije neobično jer ga grade tvrtke iz tih zemalja. 

Otvara se, ipak, i pitanje – koliko plina treba Europi i jesu li nove investicije, i za dobavu ruskog i za američki plin uopće potrebne?

Američko-ruski rat za europsko plinsko tržište vodi se, kako vidimo, od LNG-a na Krku do Baltičkog mora. Hrvatski ministri također su obećali jeftiniji plin, ali nisu rekli radi li se o američkom ili ruskom. Potrošačima je svejedno.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay