Do 2051. javni dug SAD-a bit će 202 posto BDP-a, dvostruko više nego danas.

Američki Senat odobrio je tijekom vikenda novi paket pomoći gospodarstvu koji će znatno povisiti razinu javnog duga te zemlje, a Kina koja je rasla i u pandemijskoj 2020. godini traži način kako smanjiti zaostajanje za SAD-om. No, iako se razlika između dvije zemlje smanjuje, Kina je ta koja se dugoročno mora brinuti u geopolitičkom srazu, naglašava nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Nakon što je gornji dom Kongresa odobrio još 1,9 bilijuna dolara pomoći ekonomiji, ukupna pomoć gospodarstvu koju je u posljednjih godinu dana izdvojila američka vlada iznosi vrtoglavih 25 posto BDP-a.

No, dio je američkih ekonomista zabrinut. Naime, prema proračunskoj agenciji Kongresa, do kraja ove godine SAD će dosegnuti razinu javnog duga od 102 posto BDP-a, a u sljedeća tri desetljeća taj će se dug udvostručiti: na 202 posto BDP-a do 2051. godine.

Mora se izdvojiti ekonomski analitičar Steven Pearlstein. U kolumni pod nazivom “U demokratskom progresivnom raju, posuđivanje je besplatno, potrošnja financira samu sebe, a kamatne stope nikada ne rastu” sažeo je “magični svijet” u kojem živi dio američkih političara koji su zaboravili brinuti o dugu ili pak o kamatnim stopama.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay