MOŽE li se cijeli svijet dogovoriti oko povećanja poreza na dobit za multinacionalne korporacije? SAD, odnosno administracija predsjednika Joea Bidena, misli da može. 

Biden, naime, želi dogovoriti s ostalim zemljama uvođenje obavezne minimalne stope poreza na dobit korporacija od 21%. Ovo je samo jedan, ali globalno daleko najznačajniji element Bidenovog poreznog plana nazvanog “Made in America”. Konkretno, ako ovaj sustav bude globalno usvojen, svaka će tvrtka imati obavezu platiti jednaku stopu poreza na dobit kao i ostale, bez obzira na to je li prijavila dio svog poslovanja u drugoj zemlji s nižim stopama poreza, odnosno takozvanoj poreznoj oazi.

Za komentar o ovoj ambicioznoj, ali i kontroverznoj inicijativi obratili smo se glavnoj ekonomistici Hrvatske udruge poslodavaca dr. sc. Ivi Tomić. 

“Iako su s procesom globalizacije pojedine razvijene zemlje izgubile dio potencijalnih poreznih prihoda zbog seljenja velikih kompanija u zemlje s povoljnijim poreznim tretmanom, uvođenje minimalnog globalnog poreza na dobit u situaciji dok se većina svjetskih gospodarstava nalazi u ekonomskoj krizi uzrokovanoj pandemijom covida-19 ne čini se ekonomski opravdanim potezom. Naime, za oporavak gospodarstava i ekonomski rast potreban je investicijski zamah, što se svakako ne potiče dodatnim oporezivanjem”, kaže nam Tomić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay