Američka vlada potiho ohrabruje poljoprivredne i brodarske kompanije da kupuju i prevoze više ruskog gnojiva, tvrde izvori upoznati sa situacijom, dok je zbog straha od sankcija došlo do snažnog pada zaliha, a što je posljedično dovelo do divljanja cijena hrane.

Vladini napori dio su kompleksnih i teških pregovora, koji uključuju i Ujedinjene narode, a kojima se želi povećati isporuka gnojiva, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine, a što je poremetila invazija Vladimira Putina na svog južnog susjeda.

Američki i europski dužnosnici optužili su Kremlj da koristi hranu kao oružje, sprječavajući Ukrajinu da ju izvozi. Rusija to poriče, iako je napala ključne luke, a za prekide isporuke okrivila je sankcije koje su im nametnuli SAD i saveznici zbog invazije.

EU i SAD uvele su iznimke u svoja ograničenja poslovanja s Rusijom, kako bi dopustili trgovinu gnojivima, čiji je Moskva ključni svjetski dobavljač. No, mnogi vlasnici brodova, banke i osiguravatelji izbjegavali su takvu trgovinu iz straha da bi nehotice mogli prekršiti pravila. Ruski izvoz gnojiva ove je godine pao za 24%, a američki dužnosnici, iznenađeni ovim velikim oprezom, nalaze se u naizgled paradoksalnoj situaciji, tražeći načine kako da ih potaknu na veći uvoz, piše Bloomberg.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr