Prije nego bilo što kažemo o zlatu, najprije ćemo vam pojasniti tvrdnju o uništenju američkog dolara iz naslova ovog teksta.

A) Šanse da dolar bude uništen u iduća dva mjeseca nisu velike. Američki je dolar kroz povijest štošta preživio, pa će valjda i ovo što mu se upravo sada događa.

B) Tvrdnja da se američki političari baš ovog trenutka iz petnih žila sami trude potkopati povjerenje u svoju nacionalnu valutu nije nimalo kontroverzna. Situacija je izuzetno ozbiljna, i svaki upućeniji analitičar s lakoćom će vam ustvrditi kako izgledi da se to dogodi nisu nimalo beznačajni. Najveće svjetske banke već su oformile svoje krizne timove koji u tom smislu razmatraju različite scenarije, uključujući i scenarije globalne financijske apokalipse.

Koga briga?

Zar je uopće važno što glupi amerikanci rade svojoj valuti? Zar svijet ne bi bio bolje mjesto bez američkog dolara?

Zemlje poput Rusije, Kine, Indije, Brazila zapravo priželjkuju skinuti sveprisutni američki zelembać sa svjetskog financijskog trona. No, bacanje dolara u prašinu, u ropotarnicu povijesti, nije nimalo lagan zadatak. Zašto?

Zato jer preko 70 posto svjetske trgovinske razmjene obavlja u američkim dolarima. Poduzetnici iz različitih zemalja svjesno odabiru da jedni drugima plaćaju u dolarima, čak i kada ne posluju sa Sjedinjenim Državama.

A što je posebno važno, dostojne alternative tom sustavu nema.

Zašto nema alternative dolaru?

Vladimir Putin (ruski precje’nik) i Ši Žin Pin (kineski precje’nik) pokušavaju nešto učiniti po tom pitanju. Već desetljećima pompozno najavljuju bilateralne ugovore o konvertibilnosti ruske rublje i kineskog juana. Međutim, svjetska ih ekonomija uglavnom ignorira. Čak ih i njihovi lokalni poduzetnici, koji bi trebali biti na političkoj liniji, uglavnom ne šljive. Zašto? Zato jer ni oni sami ne vjeruju u svoje vlastite valute. Odnosno, vjeruju bitno manje nego dolaru.

Američki dolar bez Amerikanaca?

U svijetu trenutno postoje stotine i stotine milijardi dolara koje cirkuliraju među državama svijeta, a koje nikada u povijesti nisu posjetile ni jedan bankovni račun u SAD-u. Štoviše, one svoj život nisu ni započele u američkoj središnjoj banci FED, koja je formalno jedina ovlaštena da američke dolare kreira.

Evo kako to ide. Pakistanska banka na svom računu ima milijun dolara koje je netko iz nekog razloga transferirao iz američke banke. Pakistanska banka na temelju tog pologa pakistanskom zlataru za potrebe kupnje zlata u Južnoj Africi odobri kredit od 10 milijuna dolara. I to je sve. Čiča miča, gotova priča. Devet milijuna američkih dolara je stvoreno ni iz čega u pakistanskoj banci. I to izvan Sjedinjenih Američkih Država, bez utjecaja američke središnje banke FED.

Kako glupi amerikanci pokušavaju uništiti dolar već godinu dana?

Prije svega, treba razjasniti kako Amerikanci zapravo nisu glupi, nego su slijepi. Velika većina državljana Sjedinjenih Američkih Država zapravo nije svjesna činjenice kako je njihova nacionalna valuta istovremeno i valuta Pakistanaca i Južnoafrikanaca, Brazilaca i Egipćana, Saudijaca i Kineza. Amerikanci nisu svjesni koliko zapravo njihova valuta nije njihova, nego svjetska.

Sada u potpunosti možete razumjeti čuvenu poslovicu koja kaže: kad američka ekonomija zakašlje, svjetska ekonomija dobije upalu pluća.

Što je novčana politika američke središnje banke FED restriktivnija, to je pakistanski poduzetnik sve više ugušen, jer mu njegova banka može ponuditi sve manje dolarskih pozajmica kako bi on poslovao sa svijetom.

I tako se u mislima pakistanskog, egipatskog i brazilskog bankara počinju rojiti misli kako detronizirati američki dolar. Misli koje je potaknula američka središnja banka zatvaranjem pipice.

Kako se američki političari iz petnih žila trude uništiti dolar u iduća dva mjeseca?

Nakon američke središnje banke FED, na redu za uništavanje američkog dolara su američki političari. Dok ovo pišemo, u Sjedinjenim Državama upravo traje golema politička drama vezana uz nešto što se zove “dizanje plafona za zaduživanje” (“raising debt ceiling”).

Čini se, međutim, da ni Republikanci ni Demokrati nisu svjesni da povlačenjem konopca svaki na svoju stranu dovode u opasnost globalni financijski sustav!

Pakistanska i južnoafrička banka koja posluje s američkim dolarom i koja svoje lokalne poduzetnike opslužuju kreditima u dolarima, američki dug u formi državnih obveznica koriste kao kolateralu. Kada u ruci drže američki dug, one se osjećaju sigurno. Smatraju naime da će im novac sigurno biti vraćen. No, ako se Republikanci i Demokrati ne dogovore, postoji opasnost da pakistanskoj i svakoj drugoj banci diljem svijeta novac američkog državnog duga možda neće biti vraćen.

Banke diljem svijeta potom će izgubiti povjerenje u američku državu, te posljedično i u američki dolar.

Što sve to znači za zlato?

Većina analitičara također se slaže da će se dvije američke stranke ipak na kraju dogovoriti. I Republikanci i Demokrati su naime svjesni da bi izostanak dogovora mogao prouzročiti grom i pakao.

U svakom slučaju, kada su takve stvari u pitanju, nikad nije loše igrati na sigurno. Bolje je osigurati se deset godina prerano nego jednu minutu prekasno.

Ako svijet izgubi povjerenje u dolar, cijena zlata odletjet će u nebo. A možda se dogode i nestašice.

Cijeli članak možete pročitati na: plemenit.hr