AMSTERDAM, 7. veljače 2017. (Hina/AFP) – Gradske vlasti Amsterdama odrezale su iznajmljivaču i agenciji koji su putem aplikacije Airbnb nudili usluge smještaja u 11 apartmana rekordnu novčanu kaznu od čak 297 tisuća eura.  

“Pozvali su nas susjedi koji su se žalili na remećenje kućnog reda”, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica gradskih vlasti Jeanine Harders. “Istragom smo utvrdili da nezakonito iznajmljuju apartmane”, dodala je.

Vlasnici i agencija koja je na Airbnb-ju registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske.

“Kazna je zapravo uobičajena ali pomnožena s 11 apartmana doseže rekordan iznos”, objašnjava Harders, dodajući da su prošle godine gradske vlasti odrezale gotovo 200 takvih kazni.

Grad ima nekih 830 tisuća stanovnika a godišnje ga posjeti više od 17 milijuna turista, što predstavlja veliko opterećenje za gradske prometnice a podiže i cijene smještaja.

Amsterdam je u prosincu sklopio pionirski sporazum s Airbnb-jem kojim je ograničeno pružanje usluga smještaja u gradu na 60 dana godišnje.  Sporazum je stupio na snagu u siječnju ove godine a istječe na kraju 2018.

Prema tom sporazumu Airbnb se obvezao instalirati novi brojač dana na svojoj internetskoj stranici kako bi pomogli iznajmljivačima pratiti podatke i pobrinuli se da nitko ne krši zakone.

Već je nekoliko gradova poduzelo mjere kako bi natjerali sve popularniju platformu da poštuje zakone i plaća odgovarajuće namete za posredovanje u pružanju usluga smještaja.

(Hina)