Od početka ove godine sve tri najvažnije svjetske rejting agencije povećale su ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) povećali su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,3 posto, nakon što je u prvom polugodištu bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,7 posto.

Analitičari RBA smatraju da dugoročni izgledi za gospodarstvo ostaju pod utegom stagnirajuće konkurentnosti, slabog institucionalnog okruženja i potrebe jačanja vladavine prava.

„Najveći izazov i prepreku snažnijem i održivijem rastu Hrvatske već sada predstavlja ljudski kapital. Stoga bi se na dugoj listi prioritetnih reformi svakako trebala zadržati reforma obrazovnog sustava, odnosno osposobljavanja mladih na suvremeno tržište rada. U cilju zadržavanja radno sposobnog stanovništva, potrebno je stvoriti poticajno poslovno okruženje kroz smanjenje birokratiziranosti sustava i povećanje efikasnosti javnih i državnih službi, što bi povoljno djelovalo na investicije i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključuje Zrinka Živković Matijević.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay