Eurostat je danas objavio podatke o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri materijalna dobrobit kućanstava, a koji pokazuju da je Hrvatska čvrsto pri dnu ljestvice, iza Bugarske, druga najsiromašnija zemlja EU. Ta situacija neće se promijeniti ni u godinama ispred nas, pogotovo nakon što nam je ekonomija teško pogođena zatvaranjima zbog zaustavljanja pandemije koronavirusa, i izostankom bilo kakvih bitnijih reformi o kojima se priča već godinama.

Podaci Eurostata pokazuju da je devet zemalja članica po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg, koji je 35 posto iznad europskog prosjeka, a slijedi Njemačka s 22 posto. Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Francuska i Švedska su u grupi zemalja koje imaju stvarnu individualnu potrošnju od 9 do 18 posto iznad prosjeka EU.

Prosječna stopa rasta BDP-a Hrvatske u razdoblju od 2003. do 2019. bila svega 1,7 posto. S druge strane, tu je Rumunjska koja je u promatranom razdoblju imala prosječan rast od 4 posto, a vrlo blizu su i Poljska i Slovačka koje su imale prosječan rast od 3,9 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay